FIRST LEGO League 2018

Lördagen den 10 november går årets tävling i robotprogrammering FIRST LEGO League av stapeln. För sjuttonde året i rad arrangeras deltävlingen av Balthazar Science Center i Skövde, och 29 lag från Skövde, Lidköping och Mariestad gör upp om en plats i den skandinaviska finalen.

FIRST LEGO League är en kunskaps- och robotprogrammeringstävling för barn och ungdomar 10-16 år. Förra året tävlade över 800 lag samtidigt i Skandinavien och i världen är drygt 265 000 barn i 80 olika länder engagerade i uppdraget. Deltävlingen i Skövde arrangeras av Balthazar Science Center, Volvo Group och Högskolan i Skövde.

Varje år lanseras ett nytt inspirerande uppdrag med anknytning till aktuella samhällsfrågor.
Årets tema ”Into Orbit”, handlar om de psykiska, fysiska och tekniska påfrestningar tillika utmaningar människor möter under längre rymdresor. Att få människor upp i rymden på ett säkert sätt är svårt även för en kort tidsperiod. Att bygga raketer, rymdskepp och grundläggande livsuppehållande system är en av de mest komplicerade uppgifter en människa kan stå inför. Uppdraget ger inga svar utan varje lag arbetar fritt och använder sin kreativitet för att hitta innovativa lösningar på ett problem de identifierat och sökt kunskap om.

Uppdraget är trefaldigt och erbjuder utmaningar inom forskning, teknik och marknadsföring med starkt fokus på samarbete och kontakter mellan ungdomar och engagerade vuxna förebilder.

Ett 30-tal företag och organisationer i Skövde med omnejd engagerar sig lokalt för att stötta arrangemanget som syftar till att öka intresset för teknik och vetenskap och stimulera dagens ungdomar till att bli morgondagens ingenjörer och forskare.

- Vi ser tävlingen som ett mycket bra initiativ för att väcka ungdomars intresse för teknik. För oss som industriföretag är det både inspirerande och viktigt att se hur ungdomarna upptäcker teknikens spännande värld, säger Maria Salomonsson, kommunikationschef på Volvo Group Trucks Operations. 

- Att tävlingsdagen återkommande beskrivs som ”en riktig energiboost” är glädjande, då vi strävar efter ett positivt möte mellan ungdomar och representanter från arbetslivet och våra utbildningsinstitutioner, säger Maria Bergsten, tävlingsledare och pedagog på Balthazar Science Center som varit huvudarrangör för Skövdes deltävling samtliga 17 år.

Media hälsas välkomna under tävlingsdagen

Tid:
Lördag 10 november, 09:00-ca 16:45
Plats: 
Volvo GTO Besökscenter (Pentahuset) och Balthazar Science Center
Invigning:
09:00-09:30
Gruppspel :
09:40-15:05
Mellanrundor:
15:40-16:05 med final 16:10-16:15. Prisutdelning 16:30