Astronomins dag - pressmeddelande

När årets Astronomins dag och natt firas den 26 september varvas ett rymdigt program av webbsändningar med fysiska evenemang i hela landet. Allt under temat “Jorden 2.0” med fokus på planeter runt andra stjärnor – och vår egen jord.

Astronomins dag och natt är idag en av Sveriges största vetenskapsfestivaler, Nu firas festivalen för nionde gången lördagen den 26 september 2020.

Årets festival bjuder både på digitala och fysiska evenemang. För koordinator Tuvalie Mellin är det en välkommen utveckling.

– Festivalen Astronomins dag och natt håller på att växa på alla tänkbara sätt. I år sänder vi ett helt program på nätet, men det blir även många säkra fysiska evenemang runt om i landet. Att vara ute under stjärnorna är en aktivitet som blir allt populärare i coronatider. Och i rymden är det lätt att hålla avstånd! säger hon.

Tema Jorden 2.0

Med “Jorden 2.0” som tema för årets Astronomins dag och natt uppmärksammas både jakten på nya planeter och mänsklighetens strävan att förstå och förbättra vår egen planet.

Astronomer har upptäckt tusentals planeter kring andra stjärnor i vår galax, Vintergatan, men hittills känner vi bara till en unik plats med biologiskt liv.

– På Astronomins dag och natt 2020 hoppas vi att fler får nya perspektiv på vår jord. Vi drömmer om andra världar där ute, men vi vet också vilken planet vi håller närmast hjärtat, säger Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Forskare, fest, experimentlek och rymdsonder i online-programmet

Årets Astronomins dag firas för första gången med ett gediget online-program av livesändningar, föredrag och andra aktiviteter.

Några av Sveriges främsta rymdforskare bjuds in för att hålla föredrag om sina favoritämnen. Redan klara är Jan-Erik Wahlund (Institutet för rymdfysik och ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien) och Carina Persson (Chalmers tekniska högskola).

  • Jan-Erik Wahlund berättar om att åka till planeterna Jupiter och Saturnus och deras månar som en del av stora rymdprojekt som Cassini (som studerade Saturnus mellan 2004 och 2017) och Juice (som sänds upp mot Jupiter 2022).
  • Carina Persson berättar om exoplaneter och jakten på nya jordar, samt om rymdteleskopet Cheops som just nu studerar redan kända exoplaneter.


En del av programmet sänds direkt från Tekniska museet i Stockholm. Där deltar Jan-Erik Wahlund med kollegor från Institutet för rymdfysik tillsammans med modeller av rymdsonden Cassinis svenska instrument, som för första gången ska få glänsa på scen.

Astronomins dag och natt är också perfekt för hemmafirare, inte bara på grund av online-programmet. På himlen i september går det att se månen, planeterna Mars, Jupiter, Saturnus, Venus och Vintergatans mäktiga band.

– Vi uppmanar alla att lyfta blicken mot himlavalvet och njuta på Astronomins dag, säger Tuvalie Mellin.

Programmet för Astronomins dag och natt – både online, i Sverige och på himlen – uppdateras kontinuerligt fram till den 26 september.

Läs mer på hemsidan för Astronomins dag & natt

Håll utkik efter Balthazars program på Astronomins natt & dag som släpps i början av september!