First Lego League 2020

Lördagen den 28 november är det dags för den Skandinaviska finalen av FIRST LEGO league. Team U-CEJN Bolt från Helenaskolan i Skövde är med och tävlar.

Temat är det samma som i de regionala tävlingarna, RePlay, men nu har lagen filat på sina presentationer och tränat roboten för att nå ännu högre poäng.

Team U-CEJN Bolt från Helenaskolan i Skövde möter lag från 44 orter i Sverige, Norge, Danmark och Färöarna i en helt digital tävling.

Lagen har i förväg skickat in presentationer av projektarbete, kärnvärden och teknik och på tävlingsdagen kommer de att träffa domarna i Zoom för en frågestund. De kommer under tävlignsdagen att köra minst tre robotmatcher under dagen.

Klipp från robotmatcherna kommer att visas i webbsändningen från och med runda 3. I webbsändningen kommer man också att kunna se exempel på inskickade bidrag och följa slutspelet i robotmatcherna. Här kan du följa den spännande tävlingen:

https://hjernekraft.org/fll/om-first-lego-league/skandinavisk-finale/skandinavisk-finale-2020

Sändningen startar kl. 13.00 den 28 november.

 


 
Vinnarna i den regionala tävlingen:

First Lego League Champion - U-CEJN BOLT
Kärnvärdespriset - TEAM DALOC
Projektpriset 1:a - TEAM DALOC
Robotkörning 1:a - TEAM REMATCH
Teknikpriset 1:a - TEAM PIKTIV
Lagledarpriset - TEAM DALOC


 

FIRST LEGO League är en kunskaps- och robotprogrammeringstävling för barn och ungdomar 10-16 år.

I 8 veckor har närmare 1000 lag från Skandinavien arbetat med innovation, forskning, teknologi,design och programmering. I världen är drygt 265 000 barn i 80 olika länder engagerade i uppdraget.Deltävlingen i Skövde arrangeras av Balthazar Science Center, Volvo Group och Högskolan i Skövde.

Årets tema är ”RePlay”
Varje år lanseras ett nytt inspirerande uppdrag med anknytning till aktuella samhällsfrågor. Årets tema är ”RePlay”, vilket innebär att eleverna ska utforska vad rörelse, lek, fysisk aktivitet och tävling betyder för människor, och hur dessa aktiviteter tillsammans bidrar till vårt framtida välmående. 

Ett 30-tal företag och organisationer i Skövde med omnejd engagerar sig lokalt för att stötta arrangemanget som syftar till att öka intresset för teknik och vetenskap och stimulera dagens ungdomar till att bli morgondagens ingenjörer och forskare.

- Vi ser tävlingen som ett mycket bra initiativ för att väcka ungdomars intresse för teknik. För oss som industriföretag är det både inspirerande och viktigt att se hur ungdomarna upptäcker teknikens spännande värld, säger Maria Salomonsson, kommunikationschef på Volvo Group Trucks Operations. 

I år genomförs tävlingen helt digitalt
Fredag 6 november presenterar lagen sina forskningsprojekt och kärnvärden för domare via zoom.

Teknikpresentationen och robotkörningen kommer i år att filmas i förhand och lagen laddar upp sin presentation och bästa körning senast tisdag 10 november. Dessa moment bedöms sedan av domargrupperna och den 13 november kl. 13.00 delges vinnarna under en digital ceremoni som livesänds via Balthazar Science Centers Youtube-kanal.

- I år har tävlingen ett nytt digitalt format, men vi hoppas och tror att den likt tidigare år blir en riktig energiboost som sprider glädje och skapar positiva möten mellan ungdomar och representanter från arbetslivet och våra utbildningsinstitutioner, säger Maria Bergsten, tävlingsledare och pedagog på Balthazar Science Center som varit huvudarrangör för Skövdes deltävling samtliga 19 år.