First Lego League 2020

Tävlingen är nu avslutad för i år. Lag U-CEJN Bolt från Helenaskolan, Skövde kom på plats 30 i totalpoäng i Skandinaviska finalen.

Totalsegrare blev Robo sapiens från Billund i Danmark och bästa svenska lag blev Aktiva gänget som tävlade i Trollhättan och NoT Crackers från Växjö som vann priser i kategorierna projekt respektive teknik. 


 
Vinnarna i den regionala tävlingen:

First Lego League Champion - U-CEJN BOLT
Kärnvärdespriset - TEAM DALOC
Projektpriset 1:a - TEAM DALOC
Robotkörning 1:a - TEAM REMATCH
Teknikpriset 1:a - TEAM PIKTIV
Lagledarpriset - TEAM DALOC


 

FIRST LEGO League är en kunskaps- och robotprogrammeringstävling för barn och ungdomar 10-16 år.

I 8 veckor har närmare 1000 lag från Skandinavien arbetat med innovation, forskning, teknologi,design och programmering. I världen är drygt 265 000 barn i 80 olika länder engagerade i uppdraget.Deltävlingen i Skövde arrangeras av Balthazar Science Center, Volvo Group och Högskolan i Skövde.

Årets tema är ”RePlay”
Varje år lanseras ett nytt inspirerande uppdrag med anknytning till aktuella samhällsfrågor. Årets tema är ”RePlay”, vilket innebär att eleverna ska utforska vad rörelse, lek, fysisk aktivitet och tävling betyder för människor, och hur dessa aktiviteter tillsammans bidrar till vårt framtida välmående. 

Ett 30-tal företag och organisationer i Skövde med omnejd engagerar sig lokalt för att stötta arrangemanget som syftar till att öka intresset för teknik och vetenskap och stimulera dagens ungdomar till att bli morgondagens ingenjörer och forskare.

- Vi ser tävlingen som ett mycket bra initiativ för att väcka ungdomars intresse för teknik. För oss som industriföretag är det både inspirerande och viktigt att se hur ungdomarna upptäcker teknikens spännande värld, säger Maria Salomonsson, kommunikationschef på Volvo Group Trucks Operations. 

I år genomförs tävlingen helt digitalt
Fredag 6 november presenterar lagen sina forskningsprojekt och kärnvärden för domare via zoom.

Teknikpresentationen och robotkörningen kommer i år att filmas i förhand och lagen laddar upp sin presentation och bästa körning senast tisdag 10 november. Dessa moment bedöms sedan av domargrupperna och den 13 november kl. 13.00 delges vinnarna under en digital ceremoni som livesänds via Balthazar Science Centers Youtube-kanal.

- I år har tävlingen ett nytt digitalt format, men vi hoppas och tror att den likt tidigare år blir en riktig energiboost som sprider glädje och skapar positiva möten mellan ungdomar och representanter från arbetslivet och våra utbildningsinstitutioner, säger Maria Bergsten, tävlingsledare och pedagog på Balthazar Science Center som varit huvudarrangör för Skövdes deltävling samtliga 19 år.