Forskning och upptäckaranda i fokus på fredag

På fredag den 27 september är det åter dags för vetenskapsfestivalen ForskarFredag i hela Sverige. På Balthazar Science Center i Skövde är allmänhet, skolor och näringsliv inbjudna till ett fullspäckat program från morgon till kväll i sann forsknings- och upptäckaranda.

ForskarFredag arrangeras av Högskolan i Skövde, Balthazar Science Center och ASSAR Industrial Innovation Arena. Evenemanget i stort vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Vetenskapsfestivalen når ut i hela Sverige. På 30 orter kan allmänheten träffa forskare, prova på egna experiment, upptäcka ny forskning och lära sig mer om hur vardagen för en forskare egentligen ser ut.

- Under ForskarFredag kan alla som vill prata med forskare, lära sig mer om vetenskap och vad den har för roll i samhället, ett häftigt tillfälle där forskning och samhälle möts, säger Mats Rydehäll, chef avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation på Högskolan.

Alla aktiviteter på Balthazar under ForskarFredag är gratis och programmet pågår 07:30-19:00.
Programmet inleds med en forskarfrukost där Näringslivsforum och ASSAR bjuder in till föreläsningar med fokus på AI och hur vi kan tillämpa algoritmer för hållbara lösningar. Efter lunch avgörs tävlingen Forskar Grand Prix, där sex forskare tävlar i presentationsteknik om en plats i nationella finalen. Årets presentationer täcker allt ifrån informationssäkerhet, språkliga skiljetecken, smarta textilier och digitalt utanförskap för äldre.

Under dagen pågår skolprogram där elever och lärare träffar forskare från Högskolan i Skövde. Skolklasser i åk 4-6 får uppleva Fascinerande Fysik och bygga stjärnräknare i årets nationella massexperiment ”Stjärnförsöket”, elever på gymnasienivå får träffa forskare och uppleva olika sätt att arbeta med teknik i programmet ”Digital kunskap för hållbar utveckling”, med olika stationer som visualiserar forskningsresultat och metodutveckling inom inom systembiologi, serious games i prehospital vård, sensorsystem för ergonomi, människa-robot-samarbete och hur möjliggörs utveckling i ett uppkopplat 5G-samhälle.

Årets tema nationellt ”Rymden och jag” samt ”Räkna Stjärnorna” framträder under eftermiddagens öppet hus när allmänheten kan uppleva en mängd interaktiva stationer på Balthazar. Besöka rymden i VR, programmera robotar för att hämta mineralprover på Mars, tillverka egna VR-glasögon för rymdupplevelser hemma, bygga en stjärnräknare för att deltaga i nationella massexperiment Stjärnförsöket, skriva ut stjärnbilder i 3D och ta en selfie som astronaut. Allmänheten kan prata med forskare och delta på två mini-föreläsningar om sociala robotar och ungdomars spelintresse och besöka ASSAR samt materialbiblioteket Material ConneXion.

- Vi delar utmaningen att tillgängliggöra, ibland svåra, samband så att de blir enkla att förstå. Så enkelt att det väcker nyfikenhet och upptäckarglädje! Här i Skövde finns forskning i framkant inom högaktuella ämnen. Tillsammans kan vi erbjuda ett program med något för alla, i en annorlunda kunskapsmiljö som inspirerar till lust att lära och modet att våga prova nya saker genom hela livet, säger Lisa Lindgren, VD Balthazar Science Center.
 
För mer information och pressbilder: www.forskarfredag.se

Fullständigt program för ForskarFredag i Skövde finns på: www.balthazar.nu/forskarfredag

Lisa Lindgren,
Balthazar Science Center, projektledare ForskarFredag i Skövde
0734-61 26 68, lisa.lindgren@skovde.se

Mattias Pettersson, forskningskommunikatör Högskolan i Skövde
0500-44 80 02, mattias.pettersson@his.se

Om ForskarFredag: Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras den sista helgen i september varje år sedan 2006. Nationell samordnare är föreningen Vetenskap & Allmänhet. Evenemanget är en del av European Researchers’ Night, den europeiska vetenskapsfestivalen som når över en miljon besökare i över 370 städer i hela Europa.