Inspiration till slöjdlärare

Just nu pågår en vävutmaning i Västra Götaland, där vi deltar med konceptet #gubbarparymmen. Det finns också en spännande utställning av Per Magnusson i Slöjdens Hus. Låt dessa projekt inspirera dig som slöjdlärare i din vardag!

Gubbar på rymmen – en vävutmaning

Just nu pågår en vävutmaning i Västra Götaland #vävrosengång. Här kan du läsa mer om den: https://hemslojden.org/forening/skaraborgs-hemslojdsforening/

Balthazar ville gärna haka på vävtemat eftersom vi tycker att vävning är intressant ur ett teknikhistoriskt perspektiv. Därför har vi, i samarbete med Skaraborgs hemslöjdsförening, skapat utmaningen #gubbarpårymmen som tar sin utgångspunkt i figurerna som kan finnas på ett gubbatäcke. Utmaningen riktar sig till barn och ungdomar som kan väva sina gubbar antingen hemma eller i skolan.

Här finns en film om utmaningen

Här finns en instruktionsfilm

Vi hoppas att alla figurer som rymmer ur väven kommer att få uppleva mycket kul under hashtagen #gubbarpårymmen. Vi hoppas att några också kommer att vilja var med på en utställning i Slöjdens hus i Skövde i september.


Träslöjd möter ny teknik
Vi vill tipsa om en utställning av Per Magnusson på Slöjdens hus i Skövde 27 mars – 24 april. Per har inspirerats av olika tekniker han har lärt sig via Youtube bl.a. för att kunna skapa föremål i rötskadat trä och drivved.

Träslöjd

Här kan du se en film där Per visar hur han jobbar med datorstyrda fräsar, vakuumbehandling av rötskadat trä och hur Lichtenbergfigurer skapas men hjälp av högspänning.

https://www.youtube.com/watch?v=4tpy6yIv6Qw

Kontakta Balthazar om du vill veta mer om hur vi kombinerar digital teknik med hantverk. Hos oss kan du prova på 3D-print, laserskärare, och programmering med microbits om du vill utforska skapande uttryck med nya verktyg.