Korsbergas elever uppfinner för en bättre värld

I samband med UF-mässan på Arena Skövde kommer årskurs 4-6 från Korsberga skola, Hjo, ställa ut olika uppfinningar under rubriken ”Idéer som gör det möjligt”. Eleverna har arbetat med en övning från Ung Företagsamhet med samma namn, och i onsdags var de på Balthazar Science Center i Skövde och byggde prototyper.

- Det är fantastiskt att se elevernas kreativitet, säger Hanna Bohrén, projektledare på Ung Företagsamhet Skaraborg.

Eleverna har jobbat med sina uppfinningar sedan slutet på januari, då eleverna fick en första lektion om uppfinningar. Eleverna fick höra om hur det gick till när kaffefiltret uppfanns, och även fundera kring andra vardagsuppfinningar. Sedan delades de in i grupper och fick var sitt av de 17 globala målen som de sedan dess har arbetat med. Uppgiften är att skapa en uppfinning som bidrar till att nå målet.

I onsdags var de på Balthazar Science Center i Skövde för att bygga sina prototyper.

- Det här arbetet har på ett praktiskt sätt hjälpt oss uppfylla målen i läroplanen, säger Eva Sörman, NO-lärare på Korsberga skola.

Maria Bergsten, pedagog på Balthazar, håller med. Balthazar är sedan många år en samarbetspartner till UF Skaraborg, och i år valde de att bidra genom att upplåta sin prototypverkstad till Idéer som gör det möjligt.

- Det är kul att få möjlighet att visa digitala verktyg som man inte har tillgång till på skolan, säger hon.

Eleverna har bland annat använt 3D-printer för att få sina uppfinningar att ta form, men även en mängd andra material och tekniker.

Målen som eleverna i grupper utgått ifrån är: ingen hunger (2), god utbildning för alla (4), rent vatten och sanitet för alla (6), hållbar energi för alla (7), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (8), hav och marina resurser (14), ekosystem och biologisk mångfald (15) och fredliga och inkluderande samhällen (16).

Uppfinningarna kommer ställas ut i samband med UF-mässan på Arena Skövde 6 mars 10.00-11.30 i foajén. Utställningen avslutas med en prisutdelning i mässhallen.

UF-mässan är öppen för allmänheten och har fri entré.


För mer information, kontakta:

Hanna Bohrén, projektledare på Ung Företagsamhet Skaraborg.
Telefon: 076 880 51 63, e-post: hanna.bohren@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat över 420 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.