Experimentera med 1 kvadratmeter lin

Lin är en jättespännande växt som har haft stor teknisk betydelse genom historien och även i det moderna samhället. Vill du veta mer om lin, så kan du nu, själv eller tillsammans med t.ex. familjen, anmäla dig för att vara med och experimentera med Balthazars kvadratmeter lin.

Under 2021 kommer vi att ha 4 träffar, där vi följer linets år. Självklart jobbar vi Coronaanpassat och den första träffen sker digitalt via livesändning.  Vi hoppas att de tre efterföljande kursdatumen kan ske utomhus och sedan inomhus mot slutet av året. 

Träffar:

 1. Fröet
  Onsdag den 19 maj kl. 17.30-19.00 (digitalt)

  Vi sår vår kvadrat meter lin tillsammans på utegården sedan experimenterar vi med det spännande linfröet och lär oss mer om vad vi kan använda det till. Baka kex och blanda färg och upptäck linfröets olika spännande egenskaper! 

  Under sommaren är du välkommen att titta till vårt lin och kanske rensa lite ogräs. På våra sociala medier kan du följa vad som händer. 

 1. Röta
  Onsdag den september  kl. 17.30-19.30

  För att fibrerna i stjälken ska gå att använda behöver linet rötas. Vi låter mikroorganismerna som finns i marken hjälpa oss med det. Experimenten handlar om nedbrytarna i naturen. Vi kikar i mikroskop och labbar med jästsvampar. 

 1. Bråka
  Onsdag den 22 september kl. 17.30-19.30 

  Den här gången samlas Vi i Slöjdens hus i Skövde för att bereda linet. Vi undersöker och använder alla olika verktyg och redskap som behövs. När vi är klara har vi många olika kvalitéer av lin som går att använda till olika saker. 

 1. Slöjda
  Onsdag den 24 november kl. 17.30-19.30 

  Du får prova att spinna och väva av lin. Vi testar vad man kan göra av blånor och skäktefall. Kanske uppfinner vi något nytt julpyssel tillsammans.

Vem kan anmäla sig?
Nyfikna i alla 
åldrar. Barn behöver ha en vuxen med sig.
Om du vill anmäla en större barngrupp från 
t.ex skolverksamhet eller förening så försöker vi hitta egna datum som passar er. 

Vad kostar det?
100 kr per anmälning (är ni flera, tex en familj, kostar det alltså inte mer än 100 kr totalt)

Behöver man ha något material?
För att kunna vara med behöver du ha följande skafferivaror:
- Hela linfrön
- Linfröolja

Var anmäler man sig?
Anmäl dig här

1 kvadratmeter lin är ett projekt som startade i Västra Götaland under 2020 för att alla skulle få möjlighet att uppleva hela processen från frö till färdig textil. Över 700 personer anmälde sig och tog del av aktiviteterna både på sociala medier och live tillsammans med föreningar på många olika platser. Succén fortsätter även 2021.

Du kan läsa mer här:
1 KVM LIN - Odla - Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se)

Vårt lokala projekt sker i samarbete med Skaraborgs Hemslöjdsförening.