Poster för fotoutställningen Upptäck Universum

Astronomins dag 2018 - Röd planet, blå planet

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla i hela Sverige.

I år är temat för Astronomins dag och natt "Röd planet, blå planet". Temat uppmärksammar syskonen jorden och Mars, samt andra planeter både i och utanför solsystemet. Lördag 29 september kan du självklart fira Astronomins Dag på Balthazar! Under dagen fyller vi vårt Science Center med rymd- och astronomiupplevelser.


 

Program 29 september

Rymdresan: Med Rymdresan står vi med fötterna på jorden men lyckas ändå ta oss ut i rymden. Följ med oss på en resa genom vårt solsystem! Hur skulle vi människor klara oss om vi besökte någon av de andra planeterna i solsystemet?

Tid: 10.30 & 14.00

Mission Mars: Ditt uppdrag: att samla in mineralprover från planeten Mars med hjälp av en rymdrobot. Klarar du att programmera roboten så att den kan hämta sina prover?

Tid: 11.45 & 15.15

Upptäck universum: Upplev svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Med fotoutställningen vill fotograferna dela med sig av sin respekt och kärlek till stjärnhimlen.

Tid: 10.00-16.00 i Café Kretsloppet

Rymdpromenaden: Ta med familjen eller kompisarna på en rymdpromenad fylld av frågor och utmaningar. Självklart handlar allt om rymden! Lyckas du riktigt bra under promenaden finns chansen att vinna ett personligt årskort till Balthazar Science Center.

Tid: 10.00-16.00

Solsystemet i VR: Du tycker kanske det är svårt att se stjärnhimlen mitt på dagen? Det är inget problem med dagens teknik. Kliv in i vår VR-cell, sätt på dig VR-glasögonen och upplev universum. Konstruera gärna egna VR-glasögon i kartong för att fortsätta din astronomiska upptäcktsfärd hemma!

Tid: 10.00-16.00

 


 

Upptäck Universum

Utställningen Upptäck universum visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Upptäck Universum visas i Balthazars Café Kretsloppet fram till årsskiftet. I samband med Astronomins Dag uppdateras utställningen med nya foton på Mars och jorden samt nya planscher.

Tid: 10-16

Datum: Mån - sön till och med 2018-12-31

Kostnad: Ingår i entrébiljetten till Balthazar. Vill du endast besöka Café Kretsloppet och Upptäck Universum så är detta kostnadsfritt.

 


 

Astronomins dag och natt koordineras av Svenska astronomiska sällskapet och sponsras av Crimson.