Loggor för forskarfredag och stronomins dag och natt

Astronomins dag 2019 - Räkna stjärnorna

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla i hela Sverige.

I år är temat för Astronomins dag och natt "Räkna stjärnorna". Tillsammans hjälper vi forskarna att räkna stjärnorna på himlen. Lördag 28 september kan du självklart fira Astronomins Dag på Balthazar! Under dagen fyller vi vårt Science Center med rymd- och astronomiupplevelser. Vi smygstartar redan firandet dagen innan då forskarfestivalen ForskarFredag hålls på Balthazar!


Program lördag 28 september

Mariestads Astronomiska Klubb - Utforska stjärnhimlen! MAK - Mariestads Astronomiska Klubb - visar och berättar hur du ska göra för att utforska stjärnorna om du är intresserad av rymden och astronomi. Varför inte testa något av deras teleskop eller passa på att fråga riktiga rymdexperter om allt du velat veta om rymden!

Tid: 12.00 till 15.00

Stjärnförsöket I årets massexperiment kan du hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen! Ljus från gatlyktor, bilar, skärmar och många andra elektriska apparater stör både människor och djur på natten. Hur många stjärnor kan du se där du bor? Och hur kan vi människor bygga städer så att djur och natur mår bra på natten? Hjälp forskare lösa denna fråga genom att tillverka din egen stjärnräknare på Balthazar. Mer information om massexperimentet Stjärnfösöket hittar du här!

Tid: Intro klockan 10.00, 12.00 & 15.00 men du kan bygga stjärnräknare hela dagen!

Plats: Labbet

Skär ut din stjärnbild När är du född på året? Spana in stjärnbilderna i vårt Ljusrum och skär sedan ut din stjärnbild i vår laserskärare! Kanske kan du göra ett smycke, nyckelring eller varför inte julgranspynt av det?

Tid: 10.00 till 12.00

Plats: Digitala Makerverkstaden

Full gas mot rymden! Planeter, vakuum och giftiga gaser är bara några av de spännande sakerna vi kan stöta på i rymden. Men vilka planeter döljer sig i vårt solsystem, vad är det som gör att vi kan leva på jorden och vilka spännande gaser kan vi hitta i jordens atmosfär? I showen ”Full gas mot rymden” tar vi reda på detta och lite till genom att utforska och utföra fascinerande experiment tillsammans!

Tid: 11.00 & 14.00

Plats: Café Kretsloppet

Mission Mars Ditt uppdrag: att samla in mineralprover från planeten Mars med hjälp av en rymdrobot. Klarar du att programmera roboten så att den kan hämta sina prover?

Tid: 11.00, 13.00 & 15.15

Plats: LEGOborg

Månsand Kan du tillverka månsand som ser ut som månens yta i vårt Labb? Denna aktivitet passar även våra riktigt små besökare!

Tid: 10.00, 12.00 & 15.00

Plats: Labbet

Rymden i VR Du tycker kanske det är svårt att se stjärnhimlen mitt på dagen? Det är inget problem med dagens teknik. Kliv in i vår VR-cell, sätt på dig VR-glasögonen och upplev universum. Testa även att utforska rymden från din egen mobil med Balthazars VR-glasögon i kartong. Sedan kan du fortsätta din astronomiska upptäcktsfärd hemma!

Tid: 13.00 till 16.00

Plats: (r)evolution

Upptäck universum Upplev svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Med fotoutställningen vill fotograferna dela med sig av sin respekt och kärlek till stjärnhimlen.

Tid: 10.00-16.00 i Café Kretsloppet


 

Astronomins dag och natt koordineras av Svenska astronomiska sällskapet.