Program & aktiviteter

Välkomna att upptäcka Balthazar med oss!

Vår upplevelsemiljö är fylld med utforskande och utmaningar i tekniken och naturvetenskapens värld för hela familjen. Varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet, gnugga hjärnan i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen eller utmana dina byggfärdigheter och kreativitet i Makerverkstan och LEGO-Borgen. Missa inte heller att mäta vattnets kraft eller tillverka dina egna kartonglastbilar i den smarta fabriken.

I våra upplevelsemiljöer och café finns det vetenskap, klurigheter och skoj för alla, liten som stor!

Öppettider 10.00-16.00


First Lego League 2018: Into Orbit! 10 november

För 17:e året i rad arrangerar Balthazar Science Center Skövdes deltävling av FIRST® LEGO® League.

Årets tävling i Skövde innebär att hela 29 lag med ca 250 ungdomar 13-16 år samlas för att visa hur väl de klarat av årets uppdrag INTO ORBIT℠ - väldigt roligt!

Uppdraget innebär att ungdomarna bygger och programmerar legorobotar för att lösa problem samtidigt som de fördjupar sig i vilka fysiska, psykologiska och sociala utmaningar människan möter under längre rymdresor och upptäckandet av vårt solsystem. Målet är att komma fram till innovativa lösningar på verkliga problem och samhällsutmaningar.

FIRST® LEGO® League säsongen 2018 utmanar till att samarbeta för att bryta oss loss från jordens dragningskraft och INTO ORBIT℠!

Varmt välkomna till att ta del av Skövdes deltävling

Tid: Lördag 10 november.
09.40 startar robotmatcher och finalen går i Volvo Besökscenter ca 16.00.

Plats: Balthazar Science Center och Volvo Besökscenter

Tävlingen pågår hela dagen och en del av tävlingsmomenten sker i Balthazars temamiljöer. Därav kan vissa delar av Balthazar vara otillgängligt under lördagen för allmänhetens besök.

Läs mer på: https://hjernekraft.org/fll/turneringer/turnering?id=78


Livsviktig kemi: Showen!

Under hela livet är vi omgivna av kemiska reaktioner. Från äpplet som växer och vi sedan äter, elden som brinner, brödet som bakas och vattnet vi dricker – allt är ju kemi! Häng med oss när vi gör kemiexperiment inspirerade från både naturen och våra egna kroppar. Vi tar även redo på vem i publiken som är surast och vem som har farligast personkemi – allt genom kemikaliska experiment!

Tid: Lördagar & söndagar klockan 13.00

Plats: Scenen i Café Kretsloppet


Upptäck Universum

Utställningen Upptäck universum visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Upptäck Universum visas i Balthazars Café Kretsloppet fram till årsskiftet.

Tid: 10-16

Plats: Café Kretsloppet

Datum: Mån - sön till och med 2018-12-31

Kostnad: Ingår i entrébiljetten till Balthazar. Vill du endast besöka Café Kretsloppet och Upptäck Universum så är detta kostnadsfritt.

Upptäck Universum visas i samarbete med Astronomins dag och natt  och sponsras av Crimson.


Fritidskurser i teknik vecka 46-50

Vill du göra något roligt på fritiden? Träffa kompisar? Lära dig något nytt? Bli bättre på något? Göra något du tycker om? 

Balthazars kurser handlar om teknik, vetenskap och entreprenörskap, om att få vara kreativ, lösa problem och att ha roligt med både kompisar och kursledare.

Nu har vi släppt nya kurser! Läs mer och anmäl dig här.