Program & aktiviteter

Välkomna att upptäcka Balthazar med oss!

Vår upplevelsemiljö är fylld med utforskande och utmaningar i tekniken och naturvetenskapens värld för hela familjen. Varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet, gnugga hjärnan i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen eller utmana dina byggfärdigheter och kreativitet i Makerverkstan och LEGO-Borgen. Missa inte heller att mäta vattnets kraft eller tillverka dina egna kartonglastbilar i den smarta fabriken.

I våra upplevelsemiljöer och café finns det vetenskap, klurigheter och skoj för alla, liten som stor!

Öppettider 10.00-16.00


Astronomins dag och natt lördag 26/9

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla i hela Sverige. Lördag 26 september kan du självklart fira Astronomins Dag på Balthazar! Under dagen fyller vi vårt Science Center med rymd- och astronomiupplevelser för alla åldrar. Klicka här för hela programmet.


Ut(e)forska

Ut(e)forska på Balthazar från vecka 26. Lördag & söndag klockan 10.00-16.00 finns aktivitetsprogram utomhus. Kör elbil (men håll dig till trafikreglerna!), upptäck Insektsstigen, skapa fröbomber, blås bubblor och utforska resten av uteexperimenten.

Det är kostnadsfritt för alla att ut(e)forska på Balthazar Science Center under sommarlovet! 

Insektsstigen
Vilka insekter finns det i en trädgård och hur lever de? Gå längs Balthazars insektsstig och spana in insektshotell, vilka växter som är bins & fjärilars favoritmat och se hur en bikupa och ett insektsbo ser ut på insidan. Vilka insekter träffar du på under turen?

Busodla
Bli en riktig insektskompis genom att tillverka fröbomber!  Placera din fröbomb där du tycker det borde växa fler blommor. Det kan vara hemma i trädgården, hos en släkting,       inne i stan – varsomhelst där det behöver blomma upp! Blommorna från din fröbomb blir perfekt mat att kalasa på för bin, fjärilar, blomflugor och andra pollinerare.

Dela gärna med dig av resultatet! Ta kort på din uppväxta fröbomb, lägg upp på sociala medier och tagga med  #sciencetillsammans och #balthazarfröbomb

Bubbelvetenskap
Blås bubblor och tillverka egna bubbelspön i ståltråd! Kan du blåsa bubblor i olika former med ditt spö? Hur stora kan dina bubblor bli och hur högt kan de sväva?


Övrigt program

LEGOgubbar

Karikatyrer av kreatören Rickard Stensby. Rickard Stensby från Skövde har en fantastisk talang för att bygga små figurer i LEGO. Med så få bitar som möjligt skapar han igenkännliga karaktärer från verkligheten, kort sagt – karikatyrer i LEGO. Här möter vi världsledare, artister, sagoväsen och personligheter och karaktärer från film och tv. Allt och alla i ett material som sätter igång fantasin och leklusten hos både barn och vuxna. Släpp loss din fantasi bland fria bitars möjligheter!  

Plats & tid: LEGOborgen kl. 10-16

Bilbanan

Fordon med flygande fart! Testa vår nya snabba legoutmaning! Kan du designa ett fordon som klarar hoppbacken utan att krascha? Utmana dig själv eller varandra från lätt till supersvår nivå.  

Plats & tid: LEGOborgen kl.10-16

Linbanetestet

Klarar din farkost att åka från ena änden av linbanan till den andra? Konstruera en linbanefarkost i Lego. Använd all din fantasi och uppfinningsrikedom för att bygga en så stadig, snabb och snygg farkost som möjligt. Och missa absolut inte linbanesläppet. Men se upp så du inte får en legofarkost i huvudet!”

Tid: 10.00-16.00

Plats: LEGOborg


Fritidskurser i teknik

Gillar du teknik och vetenskap? Balthazars kurser handlar om teknik och entreprenörskap, om att få vara kreativ, lösa problem och att ha roligt med både kompisar och kursledare. Under kurserna bjuder vi på upptäckande, experimenterande och skoj inom olika teknikområden. Testa teknik med oss! Läs vårt nya kursprogram här och anmäl dig sedan här.


Upptäck Universum

Utställningen Upptäck universum visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Upptäck Universum visas i Balthazars Café Kretsloppet fram till årsskiftet.

Tid: 10-16 mån-sön

Plats: Café Kretsloppet

Kostnad: Ingår i entrébiljetten till Balthazar. Vill du endast besöka Café Kretsloppet och Upptäck Universum så är detta kostnadsfritt.

Upptäck Universum visas i samarbete med Astronomins dag och natt  och sponsras av Crimson.