Program & aktiviteter

Välkomna att upptäcka Balthazar med oss!

Vår upplevelsemiljö är fylld med utforskande och utmaningar i tekniken och naturvetenskapens värld för hela familjen. Varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet, gnugga hjärnan i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen eller utmana dina byggfärdigheter och kreativitet i Makerverkstan och LEGO-Borgen. Missa inte heller att mäta vattnets kraft eller tillverka dina egna kartonglastbilar i den smarta fabriken.

I våra upplevelsemiljöer och café finns det vetenskap, klurigheter och skoj för alla, liten som stor!

Öppettider 10.00-16.00


Påsklovsprogram 6 till 13 april

Hjärnastik!

Har du tränat hjärnan på sistone? Häng med på Balthazars Hjärnastik! för att träna din hjärna till max och testa hur kroppen och hjärnan hänger ihop. Är det lätt eller svårt att lura hjärnan? Kan man bli lurad av fysikens lagar? Hur bra är din reaktionsförmåga? Och kan Balthazars personal läsa dina tankar? Hjärngympa med oss för att ta reda på svaren!

Tid: 13.00

Plats: Sciencen i Café Kretsloppet

Livsviktigt vatten

Vi firar både Earth Hour och Världsvattendagen på Balthazar genom att experimentera och lära oss mer om något av det viktigaste som finns på jorden – vatten. Var kommer vattnet du dricker ifrån? Vad händer med vatten efter att du har använt det? Hur får man vatten i andra delar av världen? Ta reda på detta och utför en laboration där du renar smutsigt vatten i Balthazars Labb!

Tid: 14.30

Plats: Labbet

Övrigt: Barn under 10 år labbar bäst tillsammans i vuxens sällskap!


Övrigt program

LEGOgubbar

Karikatyrer av kreatören Rickard Stensby. Rickard Stensby från Skövde har en fantastisk talang för att bygga små figurer i LEGO. Med så få bitar som möjligt skapar han igenkännliga karaktärer från verkligheten, kort sagt – karikatyrer i LEGO. Här möter vi världsledare, artister, sagoväsen och personligheter och karaktärer från film och tv. Allt och alla i ett material som sätter igång fantasin och leklusten hos både barn och vuxna. Släpp loss din fantasi bland fria bitars möjligheter!  

Plats & tid: LEGOborgen kl. 10-16

Bilbanan

Fordon med flygande fart! Testa vår nya snabba legoutmaning! Kan du designa ett fordon som klarar hoppbacken utan att krascha? Utmana dig själv eller varandra från lätt till supersvår nivå.  

Plats & tid: LEGOborgen kl.10-16

Linbanetestet

Klarar din farkost att åka från ena änden av linbanan till den andra? Konstruera en linbanefarkost i Lego. Använd all din fantasi och uppfinningsrikedom för att bygga en så stadig, snabb och snygg farkost som möjligt. Och missa absolut inte linbanesläppet. Men se upp så du inte får en legofarkost i huvudet!”

Tid: 10.00-16.00

Plats: LEGOborg


Fritidskurser i teknik

Gillar du teknik och vetenskap? Balthazars kurser handlar om teknik och entreprenörskap, om att få vara kreativ, lösa problem och att ha roligt med både kompisar och kursledare. Under kurserna bjuder vi på upptäckande, experimenterande och skoj inom olika teknikområden. Testa teknik med oss! Läs vårt nya kursprogram här och anmäl dig sedan här.


Upptäck Universum

Utställningen Upptäck universum visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Upptäck Universum visas i Balthazars Café Kretsloppet fram till årsskiftet.

Tid: 10-16 mån-sön

Plats: Café Kretsloppet

Kostnad: Ingår i entrébiljetten till Balthazar. Vill du endast besöka Café Kretsloppet och Upptäck Universum så är detta kostnadsfritt.

Upptäck Universum visas i samarbete med Astronomins dag och natt  och sponsras av Crimson.