Program & aktiviteter

Välkomna att upptäcka Balthazar med oss!

Vår upplevelsemiljö är fylld med utforskande och utmaningar i tekniken och naturvetenskapens värld för hela familjen. Varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet, gnugga hjärnan i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen eller utmana dina byggfärdigheter och kreativitet i Makerverkstan och LEGO-Borgen. Missa inte heller att mäta vattnets kraft eller tillverka dina egna kartonglastbilar i den smarta fabriken.

I våra upplevelsemiljöer och café finns det vetenskap, klurigheter och skoj för alla, liten som stor!

Öppettider 10.00-16.00


En periodisk show

Ja må du leva! I år är det 150 år sedan det periodiska systemet för grundämnen uppfanns. Häng med och undersök några av universums grundämnen (vi hinner tyvärr inte med alla nuvarande 118 ämnen). Med olika experiment testar vi hur ämnena regerar med varandra, vilka egenskaper de har och vad det periodiska systemet egentligen är för någonting. Fira 150-åringen med oss på Balthazar Science Center!

Tid: 13.00 lördagar & söndagar

Plats: Café Kretsloppet


miniSCIENCE

MiniSCIENCE riktar sig till barn mellan 3-6 år som tillsammans med våra aktivitetsvärdar vill uppleva teknik och naturvetenskap genom lek och upptäckande.

Varje vecka har ett tema med nya roliga utmaningar som vi utforskar tillsammans! Med dig hem får du ditt alldeles egna ”miniSCIENCE-kort”!

MiniSCIENCE ingår i ordinarie entrépris. Välkomna!

Höstens släppta miniSCIENCE-uppdrag hittar du här!


Världstoalettdagen 19 november

Varför är det så viktigt med toaletter och avlopp? Vad händer efter att du spolar och hur går man på toa i andra länder? På Världstoalettdagen kan du ta reda på detta och lite till!
 
Träffa våra vattenreningsexperter från Skövde VA och fråga dem om allt du velat veta om vad som händer med bajset och
kisset när du spolat i toaletten! I Labbet får du rena smutsigt vatten precis som i reningsverket. Spana in vilka grejer som fulspolas, testa den talande toaletten och ta chansen att vinna ett årskort till Balthazar!

Tid & datum: tisdag 19 november, 10.00-16.00

Är du lärare för åk 3 eller 4? Då kan du boka ett pass för din klass under dagen. Mer information hittar du här!


Fritidskurser i teknik

Gillar du teknik och vetenskap? Balthazars kurser handlar om teknik och entreprenörskap, om att få vara kreativ, lösa problem och att ha roligt med både kompisar och kursledare. Under kurserna bjuder vi på upptäckande, experimenterande och skoj inom olika teknikområden. Testa teknik med oss! Läs vårt nya kursprogram här och anmäl dig sedan här.


Upptäck Universum

Utställningen Upptäck universum visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Upptäck Universum visas i Balthazars Café Kretsloppet fram till årsskiftet.

Tid: 10-16 mån-sön

Plats: Café Kretsloppet

Kostnad: Ingår i entrébiljetten till Balthazar. Vill du endast besöka Café Kretsloppet och Upptäck Universum så är detta kostnadsfritt.

Upptäck Universum visas i samarbete med Astronomins dag och natt  och sponsras av Crimson.